Hedendaagse kunst: de passie van een collectioneur

U bent hier

Home > Hedendaagse kunst: de passie van een collectioneur

Bezoek aan Vanhaerents Art Collection

Wanneer

za, 26/10/2019 - 10:45 - 12:30
Voeg toe aan kalender2019-10-26 10:45:002019-10-26 12:30:00GMT+01:00Hedendaagse kunst: de passie van een collectioneur29 Anneessensstraat 1000 Brussel

Waar

Vanhaerents Art Collection
29 Anneessensstraat
1000 Brussel

Prijzen

Standaardtarief - 22.50

 

België telt, naast schitterende museale collecties, ook tal van zeer sterk private verzamelingen, die vaak het licht niet zien. De Vanhaerents Art Collection startte in de jaren zeventig onder impuls van de Torhoutse bouwondernemer Walter Vanhaerents. De persoonlijke avontuurlijke reflex zet zich verder in de verzameldrang van zijn kinderen Els en Joost.

Vanhaerents deed in de seventies radicale keuzes en legde zo de grondslag voor een verzameling die vandaag wereldwijd hoge ogen gooit door zijn diversiteit en vitaliteit, in werken van nieuw talent en gevestigde waarden. Schilderkunst, tekeningen, sculptuur, installaties, foto en video zijn allemaal vertegenwoordigd. Vanhaerents begon destijds met een beeldje van Jacques Lipchitz, genaamd ‘The Arrival’. Een grote influencer van zijn collectie is Andy Warhol. Warhols belang komt ook in andere werken uit de collectie voor, zoals in werken van Barbara Kruger. In elk werk dat Walter Vanhaerents verwierf, is het belangrijkste uitgangspunt de visuele impact. Een zeer persoonlijke, steeds sterker wordende expertise en smaak zetten de toon.


Bruce Nauman, James Lee Byars, Christopher Wool, Jeff Koons, Takashi Murakami, Paul McCarthy, Bill Viola, Cindy Sherman, John Baldessari, Christian Boltanski, Franz West, Matthew Barney, Ugo Rondinone, Tom Sachs en Thomas Demand … Het zijn maar enkele ronkende namen van de internationale scene die vertegenwoordigd zijn. De collectie vond uiteindelijk onderdak in de hippe Dansaertwijk, in een Brussel dat vandaag bruist van de artistieke experimentele geest. In 2005 betrok hij een industrieel pand uit 1926, aan het uiteinde van de Anneessensstraat en nam hij niemand minder dan Paul Robbrecht onder de arm voor een gedurfde renovatie. Zowel het gebouw, de collectie als de professionele, moderne standaards op vlak van stockage en conservatie ontstijgen het besloten private karakter. Vandaag is de collectie ook publiek toegankelijk en meet het private plezier zich een institutioneel karakter aan.


We bezoeken het pand en de indrukwekkende verzameling met een gids.


Inschrijven bij

Cultuurcentrum Gildhof
Tel:
051/428220

Partner:

Cultuurcentrum Gildhof

Over de begeleiding:

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info