In gesprek over daders en slachtoffers

U bent hier

Home > In gesprek over daders en slachtoffers

Interactieve workshop a.d.h.v. de methodiek ‘Samenspraak’ - i.k.v. Rondom Prison

Wanneer

do, 12/12/2019 - 19:00 - 21:00
Voeg toe aan kalender2019-12-12 19:00:002019-12-12 21:00:00GMT+01:00In gesprek over daders en slachtoffersMoorseelsestraat 148 8501 Heule

Waar

Fatima Heule
Moorseelsestraat 148
8501 Heule

Prijzen

Standaardtarief - 3.00

Er zijn kortingsmogelijkheden.

Sociaal tarief - 1.50

Correctieprijs voor mensen met een vervangingsinkomen, en voor studenten.

Studententarief - 1.50

 

Met 'In gesprek over daders en slachtoffers', geven we het brede publiek de unieke kans om zelf te ervaren wat het is om deel te nemen aan een gespreksgroep waar slachtoffers en daders van niet-gerelateerde feiten elkaar kunnen ontmoeten.


Gespreksgroepen Samenspraak?

Moderator vzw biedt slachtoffers en daders de mogelijkheid om na een misdrijf met elkaar in gesprek te gaan. Soms gebeurt het echter dat het niet mogelijk is om contact te leggen met het eigen slachtoffer of de eigen dader: deze is niet gekend, niet bereikbaar of wenst geen contact. Voor slachtoffers en daders die toch het gesprek met ‘de andere kant’ willen aangaan, organiseert Moderator vzw vanuit de methodiek ‘Samenspraakgespreksgroepen waar slachtoffers en daders van niet-gerelateerde feiten elkaar kunnen ontmoeten om hen inzicht te geven op de andere kant van het verhaal.


Over de workshop 'In gesprek over daders en slachtoffers' 

Met deze workshop 'In gesprek over daders en slachtoffers', geven we het brede publiek dus de unieke kans om deel te nemen aan een dergelijk soort gespreksgroep. 


  • Deelnemers nemen een rol aan van ‘slachtoffer’ of ‘dader’, er zijn dus geen slachtoffers of daders aanwezig.
  • Het gaat over het samen in gesprek gaan over ‘slachtoffers’ en ‘daders’: wat roepen deze termen bij je op? Welk beeld heb je van een 'slachtoffer” en 'dader’? Kan je je inleven in beide profielen? En wat moet er gebeuren om herstel voor hen beide mogelijk te maken? 
  • Op een interactieve wijze willen we de mens achter een dader en slachtoffer voor jullie zichtbaar maken.

Over Moderator vzw

Moderator vzw biedt slachtoffers en daders de mogelijkheid om na een misdrijf met elkaar in gesprek te gaan. Om te praten over wat hen is overkomen, om uit te leggen hoe het is kunnen gebeuren, om te horen hoe de ander ertegenover staat, om stil te staan bij de gevolgen, om sorry te zeggen. En om een antwoord te krijgen op vragen die onbeantwoord zijn gebleven: waarom is dit mij overkomen? Wat met de schade? Hoe gaat het met de ander en hoe moet het nu verder?


Over Rondom Prison

In gesprek over daders en slachtoffers kadert in de reeks 'Rondom Prison', i.s.m. Moderator vzw

Met Rondom Prison stellen we de vraag hoe we als samenleving omgaan met 'misdaad, straf en herstel', nu en in de toekomst. Rond dit beladen (ethische) thema vervallen burgers en media vaak in een zeer gepolariseerd verhaal. Tijdens Rondom Prison dagen we je uit tot genuanceerde reflectie, verdieping en dialoog omtrent deze maatschappelijke uitdaging, en scheppen we kansen om gesloten werelden een stukje te openen. 

Partner:

De Rode Antraciet
Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden - Ruiselede
Moderator - Forum voor herstelrecht en bemiddeling
CAW NW-Vlaanderen - Justitieel Welzijnswerk Brugge
Touché vzw
Vives - maatschappelijke veiligheid

Over de begeleiding:

Davy Dhondt is slachtoffer-daderbemiddelaar bij Moderator vzw – Forum voor Herstelrecht en Bemiddeling (afdeling West-Vlaanderen) sinds 2006. Moderator is de erkende bemiddelingsdienst voor slachtoffers en daders in Vlaanderen. Als motivatie voor zijn werk als bemiddelaar geeft hij aan: “Met bemiddeling kunnen we de wonde, de pijn of het verdriet niet wegnemen. We kunnen wel ondersteunen om, samen met de andere, een weg te zoeken om opnieuw verder te gaan en verder te groeien. Soms gaat het om details waarbij we helpen, af en toe om heel essentiële dingen.”

In de periode 2011-2013 werkte hij deeltijds aan de KU Leuven voor het Europese onderzoek m.b.t. “peacemaking circles”. Aan de KU Leuven is Davy Dhondt ook afgestudeerd in 2006 als criminoloog.

In 2015 studeerde Jinmei Deriemaeker af in de Criminologische Wetenschappen aan de Universiteit van Gent. Sindsdien ging zij aan de slag als herstelbemiddelaar bij Moderator vzw, Forum voor Herstelrecht en Bemiddeling (bemiddelingsdienst West-Vlaanderen). Zij heeft bewondering voor mensen die de moed vinden om zich ten aanzien van elkaar uit te spreken en ondanks de vaak hevige emoties die zij ervaren, bereid zijn om naar elkaar te luisteren. Communicatie en participatie zijn twee bouwstenen waaraan een maatschappij zo nood aan heeft. Mensen de mogelijkheid geven om zelf aan te geven wat ze nodig hebben en belangrijk vinden, is wat haar voldoening geeft als bemiddelaar. Met jeugdig enthousiasme deelt ze graag haar ervaringen met jullie.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.