FiloSofa: weg van liefde

U bent hier

Home > FiloSofa: weg van liefde

Wanneer

do, 20/02/2020 - 19:30 - 21:30
Voeg toe aan kalender2020-02-20 19:30:002020-02-20 21:30:00GMT+01:00FiloSofa: weg van liefdeWandelweg 11 8500 Kortrijk

Waar

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardtarief - 5.00
Sociaal tarief - 2.50
Studententarief - 2.50

 

Bijna elk verhaal - geschreven, gespeeld of gezongen - gaat over liefde. Toch krijgen we er maar moeilijk greep op. Liefde lijkt vanzelfsprekend; ze doet groeien en tegelijk maakt ze soms gek. Vaak een zegen, soms een vloek. Mensen vinden en verliezen zich in liefde.

Hoe ver staat verliefdheid af van liefde? En wat met begeerte, passie, verlangen, lust? Kan je leven zonder liefde en is die liefde wel zo nobel? Maakt liefde blind of laat ze net zin zien - soms zelfs over de dood heen? Voor Plato een hoogste goed, volgens Schopenhauer een gemene list van de natuur; de liefde blijft nooit onbesproken in de filosofie. Een warme avond waar we met ons verstand op zoek gaan naar het hart van de liefde.

FiloSofa is een tafelgesprek waar je je filosofische vaardigheden leert aanscherpen (premissen checken, argumenten opbouwen, logisch redeneren). Je wisselt van gedachten over uit het leven gegrepen thema’s. De gespreksbegeleider bewaakt de focus, helpt je je argumenten te verhelderen of nuance toe te voegen, en zorgt ervoor dat de conversatie steeds in respect en wederkerigheid verloopt. De moderator legt ook regelmatig linken met filosofie als traditie: welke inzichten nemen we best mee van notoire filosofen of filosofische stromingen?

Over de begeleiding:

Dirk Vandenberghe studeerde in Gent en Utrecht, leerde ‘t stad kennen bij Gazet van Antwerpen, introduceerde sport bij De Tijd, ging op avontuur in Rotterdam bij nrc.next en NRC Handelsblad, was voor die kranten correspondent in Parijs, vertoefde even bij Knack en volgde voor Het Nieuwsblad het reilen en zeilen in zijn oude en nieuwe thuishaven Kortrijk. Combineert nu zijn ervaringen als journalist en lezer op de blog 'man met bril' (https://manmetbril.wordpress.com/)

Werkt als zelfstandig journalist voor o.a. NRC, Ons Erfdeel en het nieuwe boekzine De Witte Duivel.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar