Europalia Romania: Constantin Brâncuși

U bent hier

Home > Europalia Romania: Constantin Brâncuși

Wanneer

za, 07/12/2019 - 09:45 - 12:00
Voeg toe aan kalender2019-12-07 09:45:002019-12-07 12:00:00GMT+01:00Europalia Romania: Constantin BrâncușiRavensteinstraat 23 1000 Brussel

Waar

BOZAR
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Prijzen

Standaardtarief - 25.00

 

Constantin Brâncuși (1876-1957) is waarschijnlijk de meest invloedrijke beeldhouwer van de twintigste eeuw. Voor het eerst wordt in Brussel een expo aan Brâncuși gewijd – de laatste solotentoonstelling vond bijna 25 jaar geleden plaats in Parijs.


Brâncuși is een sleutelfiguur in de kunstgeschiedenis. De start van die merkwaardige carrière was nochtans moeilijk. Na een arme en vagebondachtige jeugd, leerde Brâncuși de stiel van tonnenmaker. De microbe van het houtbewerken dreef hem achtereenvolgens naar de School voor Kunst en Beroepen in Craiova. Met een studiebeurs kon hij zich nadien inschrijven in de School voor Schone Kunsten van Boekarest, waar hij beeldhouwkunst studeerde. 


Op 28-jarige leeftijd stelde hij vast dat er voor hem geen toekomst was in Roemenië. Hij reisde te voet naar Parijs. In het beeldhouwkunstatelier van Antonin Mercié aan de École des Beaux Arts leert hij August Rodin kennen. Hij wordt voor één maand zijn assistent. Na één maand besliste hij echter om niet meer met Rodin samen te werken. "Rien ne pousse à l'ombre d'un grand arbre", zei Brâncuși, en hij waagt zich aan een eigen carrière. In 1909 komt hij onder invloed van zijn vriend Modigliani. In 1912 reisde hij met Fernand Léger en Marcel Duchamp naar de Verenigde Staten. Hij hoopte er op een roemrijk leven, maar het Amerikaanse publiek smaakte zijn pure vormen niet. In 1913 schakelde hij over naar zijn oude liefde: hout, dat voor hem als ex-tonnenmaker een emotionele waarde had. In zijn ‘Les colonnes sans fin’ symboliseert het laatste oordeel en roept ook oneindigheid op.


De tentoonstelling toont topstukken uit musea en privécollecties van over de hele wereld, met meesterwerken als ’Slapende muze’ ‘De Kus’ en ‘Leda’. Verschillende stukken worden voor de eerste keer getoond, samen met werk van tijdgenoten (Rodin, Duchamp, Modigliani, Man Ray, e.a).


Inschrijven bij

Cultuurcentrum Gildhof
Tel:
051/428220

Partner:

Cultuurcentrum Gildhof

Over de begeleiding:

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info