Door gekleurde glazen: bezoek aan atelier Mestdagh

U bent hier

Home > Door gekleurde glazen: bezoek aan atelier Mestdagh

Geleid bezoek aan een fascinerend kunstambachtenatelier

Wanneer

za, 20/10/2018 - 09:45 - 11:45
Voeg toe aan kalender2018-10-20 07:45:002018-10-20 09:45:00UTCDoor gekleurde glazen: bezoek aan atelier MestdaghOude Gaversesteenweg 99 9820 Merelbeke

Waar

Atelier Mestdagh
Oude Gaversesteenweg 99
9820 Merelbeke

Prijzen

Standaardtarief - 10.00

Code: 188041

Het glazeniersatelier Mestdagh is het oudste van ons land. Het heeft een internationaal gerespecteerde expertise op vlak van glas-in-loodcreaties en restauraties. Het oude atelier in de Koolsteeg in Gent werd nog niet zo lang geleden verlaten voor een nieuwe stek in Merelbeke. 


Albert Mestdagh richtte het bedrijf in 1947 op in een zijstraat van de Burgstraat. Hij leerde zijn stiel in het befaamde Gentse neogotische atelier van Hendrik Coppejans. Gevormd in de oude technieken en opgeleid op traditionele wijze ontpopte Albert zich tot bekwaam uitvoerder, begaafd ontwerper en vooral uitmuntend glasschilder. In de jaren ’50 voerde hij ontwerpen uit van Eugeen Yoors, een vernieuwer in de glasraamkunst.

Vanaf de jaren ’60 werkte hij samen met jonge ontwerpers zoals Harold Van de Perre, Firmin Van Wambeke, e.a.


Het glas zit de familie in het bloed. Zijn vrouw Yvonne Mestdagh-Mathys nam na zijn overlijden het atelier over en kent op haar beurt opvolging door zoon Luc Mestdagh. Die huwde met Ingrid Meyvaert, zelf een telg van Gentse glazeniers. Beide glasschilders hebben een dochter die zich als kunsthistorica in het Engelse York bekwaamde in het conserveren en restaureren van glasramen. Op die manier is het bedrijf verzekerd van internationale contacten. Het atelier werkt aan de uitvoering van ontwerpen van derden, aan eigen creaties en vooral in de tak van de restauratie. De belangrijkste opdrachtgevers waren kerken. Mestdagh leverde destijds de glasramen voor de Sint-Niklaaskerk, voor het bisschopshuis en voor kerken in onder andere Deurle, Sint-Martens-Latem, Afsnee, Ronse en Maarkedal. Maar de actieradius gaat verrassend veel verder. Eén van de meest tot de verbeelding sprekende realisaties is ongetwijfeld de beglazing van de geboortekerk van Betlehem.

We worden rondgeleid in een gepassioneerde omgeving en ingewijd in een bijzondere kunstvorm.


Inschrijven bij

Cultuurcentrum Gildhof
Tel:
051/428220

Partner:

Cultuurcentrum Gildhof

Over de begeleiding:

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info