DigiPinguïns: Firefox & Mozilla anno 2019

U bent hier

Home > DigiPinguïns: Firefox & Mozilla anno 2019

Kortrijk FOSS/Linux Meetup

Wanneer

di, 05/02/2019 - 19:00 - 21:30
Voeg toe aan kalender2019-02-05 19:00:002019-02-05 21:30:00GMT+01:00DigiPinguïns: Firefox & Mozilla anno 2019Wandelweg 11 8500 Kortrijk

Waar

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardtarief - 5.00

Code: 198312

Hoe snel het tij in de technologiewereld kan keren, ondervindt Mozilla de laatste 10 jaar met Firefox. In de jaren '00 was deze browser nog een lichtbaken van innovatie die een heerlijk frisse wind deed waaien in de browsermarkt en marktleider Internet Explorer op de knieën dwong. Maar vanaf 2008 nam Google's browser Chrome de rol van vernieuwer over en kwam Firefox in het verdomhoekje terecht (te traag, te overladen met functies).


Eind 2017 lanceerde Mozilla dan eindelijk een grondig vernieuwde Firefox onder de naam 'Quantum' (versie 57). Vriend en vijand zijn het erover eens dat Firefox hiermee terug kan wedijveren met Chrome qua snelheid en performantie. In deze sessie demonstreren we de vele handige functies van Firefox, en we belichten ook kort de onderliggende technieken (zoals de 'Quantum' rendering engine en 'Photon' interface). 


Tot slot bespreken we ook de rol en betekenis van de Mozilla Foundation. Deze organisatie zonder winstoogmerk heeft namelijk veel ruimere doelstellingen dan het 'product' Firefox alleen. We verduidelijken Mozilla's missie om 'te bouwen aan een beter internet' en overlopen een aantal straffe initiatieven.


DigiPinguïns is een maandelijkse bijeenkomst van Linux-gebruikers en open-source-enthousiastelingen. We starten de bijeenkomst steeds met een korte nieuwsrubriek over Linux en open-source-technologie (15'), gevolgd door een demo, lezing of workshop. Tussendoor is er steeds gelegenheid voor een losse babbel, waarbij deelnemers ervaring en kennis kunnen uitwisselen.

Over de begeleiding:

Merijn Supply is stafmedewerker ICT bij Vormingplus MZW. Hij is verantwoordelijk voor alle programma's binnen 'Digitaal & Media'. Merijn studeerde Wijsbegeerte en Vergelijkende Cultuurwetenschappen, maar in z'n beroepsleven maakte hij zich vooral nuttig op vlak van informatica. Zijn voorkeur gaat uit naar vrije en open source software. In z'n vrije tijd sleutelt Merijn nog het liefst aan een breed arsenaal aan fietsen en hij weigert koppig om grenzen te erkennen op vlak van fietsmobiliteit. Daarnaast volgt hij de internationale actualiteit en is hij een fervent muziekliefhebber, in het bijzonder van electronica en jazz.

Gregory Deseck is zelfstandig webdesigner (www.desikn.be).

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.