Overheden, bedrijven en particulieren worden steeds kwetsbaarder voor aanvallen van 'black hat hackers': criminelen die de lekken in computers uitbuiten voor geldgewin of louter om schade te veroorzaken. Daartegenover staan de 'white hat hackers': zij testen computersystemen op fouten en dichten de lekken voordat malafide hackers inbreken.
Tijl Deneut (Howest/UGent) maakt in de inleiding van deze sessie duidelijk dat cybercriminaliteit een veelkoppig monster is, en hij geeft meteen een resem veiligheidstips voor eindgebruikers. Tijl geeft ook een live demonstratie (met behulp van virtuele machines) van hoe malware zoals Wannacry toeslaat.
Vervolgens schakelen we over naar penetratietests en 'white hat hacking'. De hierbij gebruikte tools vindt je allemaal terug in Kali Linux, een besturingssysteem dat honderden beveiligings- en testprogramma's bundelt. Volgende vragen komen aan bod: hoe installeer je Kali Linux? Hoe kun je in een veilige omgeving testen? Is ethisch hacken eigenlijk wel legaal?
DigiPinguïns is een maandelijkse bijeenkomst van Linux-gebruikers en open-source-enthousiastelingen. We starten de bijeenkomst steeds met een korte nieuwsrubriek over Linux en open-source-technologie (20'), gevolgd door een demo, lezing of workshop. Tussendoor is er steeds gelegenheid voor een losse babbel, waarbij deelnemers ervaring en kennis kunnen uitwisselen (LUG of Linux User Group).