Denken voorbij de mens: Arjen Mulder

U bent hier

Home > Denken voorbij de mens: Arjen Mulder

Mijn vriend de plant

Wanneer

wo, 22/01/2020 - 19:30 - 22:00
Voeg toe aan kalender2020-01-22 19:30:002020-01-22 22:00:00GMT+01:00Denken voorbij de mens: Arjen MulderWandelweg 11 8500 Kortrijk

Waar

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardtarief - 10.00
Sociaal tarief - 5.00
Studententarief - 5.00

 

Met 'Vanuit de plant gezien' (De Arbeiderspers, 2019) verkent de Nederlandse bioloog en publicist Arjen Mulder nieuwe literaire en wetenschappelijke horizonten. Hij verplaatst zich in het perspectief van planten, luistert naar hun stem en spreekt terug in mensentaal. En meteen is dit aanstekelijke essay ‘een pleidooi voor een plantaardige wereld’. Terwijl mensen zich gedragen alsof de planeet uitsluitend voor hen bestaat en er een puinhoop van maken, leven planten al ruim één miljard jaar op de aarde. Ze hebben die almaar mooier en interessanter weten te maken. Wonderlijk eenvoudig en tegelijk uiterst complex slaagt Arjen Mulder erin de mens helemaal uit zijn reflectie te schrappen. Planten: wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen? En wat kunnen wij van hen leren?


In hoeverre zijn wij bereid te ‘denken voorbij de mens’?

Je kunt er niet meer omheen: de mens staat niet langer in het midden, het aloude, vertrouwde antropocentrisme heeft afgedaan… We mogen onszelf dan wel naar de uitgang wijzen, we glippen altijd weer langs de achterdeur binnen. Hoe verhouden we ons tot de talloze ecologische, technologische en culturele vraagstukken die vandaag op ons afkomen? Dreigt de Apocalyps? Of kan Moeder Aarde - of wie of wat dan ook - het tij alsnog keren? En welke rol spelen wij, mensen, hierbij?


In deze nieuwe reeks nodigt cultuurhistoricus en antropoloog Joris Capenberghs je uit je blik te verruimen en anders te denken over de aanwezigheid en de toekomst van de mens op aarde. Indien mogelijk, vertrekt hij van recente publicaties die deze thematiek vanuit een heel eigen invalshoek behandelen. 


De avonden zijn opgevat als inleidingen in het gedachtegoed van de verschillende auteurs. Wie de besproken publicaties vooraf heeft gelezen, heeft zeker baat bij deze lezingen. En alle anderen vinden hopelijk ook de weg naar de bibliotheek of de boekhandel.


9789029511377_front.jpg

Over de begeleiding:

Joris Capenberghs is cultuurhistoricus en antropoloog, en is als freelance medewerker verbonden aan Waerbeke. Hij beweegt zich - als wandelaar, publicist, vertaler en curator - op het snijvlak van landschappen, erfgoed, artistieke expressie en natuurbeleving. Hij is o.a. docent bij Amarant, Vormingplus en Davidsfonds Academie.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar