De wereld van Spinoza, zijn leven en denken

U bent hier

Home > De wereld van Spinoza, zijn leven en denken

“Het menselijk handelen niet bejammeren, niet bespotten, niet veroordelen, doch begrijpen”

Wanneer

zo, 04/10/2020 - 10:30 - 12:30
Voeg toe aan kalender2020-10-04 10:30:002020-10-04 12:30:00GMT+01:00De wereld van Spinoza, zijn leven en denkenSchakelstraat 8 8790 Waregem

Waar

Cultuurcentrum De Schakel
Schakelstraat 8
8790 Waregem

Prijzen

Standaardtarief - 5.00

 

Spinoza, de grootste Nederlandse filosoof uit de geschiedenis, is een Portugese, joodse immigrant van de tweede generatie. Als jonge koopman werd hij in de ban gedaan van de joodse gemeenschap, maar leek zich daar weinig van aan te trekken. Hij kende uit eerste hand zowel de middeleeuwse joods-arabische filosofie als de nieuwe wetenschap en filosofie van Copernicus, Galilei en Descartes. Op basis daarvan creëerde hij een heel eigen filosofie die vele mensen nog altijd intrigeert. Er is geen God ‘in den hooghe’; de werkelijkheid is er zomaar, zonder doel, en trekt zich niets aan van de mens; deze is, zoals alle dingen, een gedetermineerd onderdeel van de natuur. De krachttoer van Spinoza is om in een dergelijk a-theïstisch kader toch een nieuwe ethiek, politiek en (filosofische) religie te bepleiten.


Herman De Dijn, emeritus hoogleraar aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeert van de KULeuven, is een van de grote kenners van het werk van Spinoza. Hij doctoreerde over deze denker op een moment dat hij allerminst populair was. Naast vele cultuurfilosofische essays over de post- en laatmoderne maatschappij (o.a. 'Hoe overleven we de vrijheid' (1994) en 'Rituelen. Waarom we niet zonder kunnen.' (2018)) publiceerde hij over deze grote Nederlandse denker o.a. 'Spinoza. De doornen en de roos'. Gedurende vele jaren was hij eveneens voorzitter van de Internationale Vereniging Het Spinozahuis (met zetel in Rijnsburg, NL).

Inschrijven bij

Cultuurcentrum De Schakel
Tel:
056/621340
E-mailadres:

Partner:

Cultuurcentrum De Schakel

Over de begeleiding:

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit.