De Schemerzone: zin en onzin van sociale mix

U bent hier

Home > De Schemerzone: zin en onzin van sociale mix

Gesprekken over de actualiteit

Wanneer

ma, 19/03/2018 - 17:00 - 18:30
Voeg toe aan kalender2018-03-19 16:00:002018-03-19 17:30:00UTCDe Schemerzone: zin en onzin van sociale mixWandelweg 11 8500 Kortrijk

Waar

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardtarief - 0.00

Code: 187631

Hoe moeten we samenleven in diversiteit? Hoe doen we dit, ook al is het geen evidentie?
Het streven naar een sociale mix op het niveau van wijken in de stad is sinds het midden van de jaren '90 de geloofsbelijdenis van stedelijke politici. Sociale mix zou op die manier sociale spanningen beheersen.
Het persoonlijk contact tussen leden van verschillende sociale klassen zou de samenhang in de bredere samenleving ten goede komen.

Het streven naar een sociale mix op het niveau van wijken in de stad is sinds het midden van de jaren '90 de geloofsbelijdenis van veel stedelijke politici. Sociale mix zou op die manier sociale spanningen beheersen en het persoonlijk contact tussen leden van verschillende sociale klassen zou de samenhang in de bredere samenleving ten goede komen.

Maar de sociale mix blijkt niet de effecten te hebben die men had verwacht. "Problemen moet je aanpakken in plaats van ze politiek te beheersen via sociale mix", aldus scoioloog Stijn Oosterlynck 5 jaar geleden. "Het is niet omdat mensen naast elkaar wonen dat ze ook met elkaar praten". Ook in het onderwijs worden steeds meer vragen gesteld bij de 'verplichte' sociale mix van de scholen.

Wat is nog de waarde van sociale mix? Hoe gaan we daar dan het best mee om? Want de stad blijft hoe dan ook divers.

In 'De schemerzone' gaan we maandelijks met elkaar in gesprek over de actualiteit. Ben je nieuwsgierig en wil je het bos weer door de bomen zien? Kom dan naar het Vormingplus-café. Eén maal per maand wordt het café omgetoverd tot 'De schemerzone'. Daar kan je jouw ervaring met deze verhalen delen en toetsen. Een academische of ideologische discussie is niet de bedoeling, wel een uitwisseling van ervaringen en visies, standpunten en invalshoeken.

Over de begeleiding:

Maarten Vanhee is stafmedewerker bij Vormingplus MZW. Hij studeerde geschiedenis in Leuven. Bij Vormingplus is hij bezig met de thema's 'Kunst & Creatief' en 'Maatschappij & Milieu'. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de communicatie en eindredacteur van het 3-maandelijkse tijdschrift.

Hij raakt door het dolle heen van muziek, film en literatuur, geschiedenis en cultuur, en kalmeert vervolgens in de tuin, met vrijwilligerswerk in een boekhandel en het leren spreken van Italiaans.

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit.