De Schemerzone: wordt de wereld beter of slechter?

U bent hier

Home > De Schemerzone: wordt de wereld beter of slechter?

Gesprekken over de actualiteit

Wanneer

ma, 21/01/2019 - 17:00 - 18:30
Voeg toe aan kalender2019-01-21 17:00:002019-01-21 18:30:00GMT+01:00De Schemerzone: wordt de wereld beter of slechter?Leiestraat 30 8500 Kortrijk

Waar

Bibliotheek Kortrijk
Leiestraat 30
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardtarief - 0.00

Code: 198333

"De mens heeft een natuurlijke neiging om negatief te denken. Het is bewezen dat we het erger vinden om iets te verliezen dan dat we blij zijn om iets te winnen. Kritiek komt harder aan dan dat een compliment ons blij kan maken. We hunkeren naar informatie over zaken die slecht aflopen. Dat creëert een markt voor specialisten die ons permanent waarschuwen voor crisissen en bedreigingen." (psycholoog Steven Pinker)


Statistieken en cijfers tonen aan dat HET steeds beter gaat met de wereld. De armoede vermindert, het aantal moeders die sterven in het kraambed daalt, heel wat ziekten zijn de wereld uit, ... En toch voelen we het zelden zo aan. 

Hoe komt dat? Ligt het onder andere aan onszelf, zoals Steven Pinker opmerkt? Moeten we zelf niet wat positiever zijn over de vooruitgang die is gemaakt? Speelt ons kritische denken ons hier parten en zijn we zo al te pessimistisch en te veel gefocust op het negatieve?


Is er sprake van toenemende irrationaliteit (fake news), of klopt dit niet en wordt de wereld net rationeler? Is het taak van de media om positiever nieuws te brengen? 


De Schemerzone?

In 'De schemerzone' gaan we maandelijks met elkaar in gesprek over een actueel thema. Een academische of ideologische discussie is niet de bedoeling, wel een uitwisseling van ervaringen en visies, standpunten en invalshoeken.

Partner:

Bibliotheek Kortrijk

Over de begeleiding:

Maarten Vanhee is stafmedewerker bij Vormingplus MZW. Hij studeerde geschiedenis in Leuven. Bij Vormingplus is hij bezig met de thema's 'Kunst & Cultuur' en 'Maatschappij & Milieu'. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de communicatie en eindredacteur van het 3-maandelijkse tijdschrift.

Hij raakt door het dolle heen van muziek, film en literatuur, geschiedenis en cultuur, en kalmeert vervolgens in de tuin, met vrijwilligerswerk in een boekhandel en het leren spreken van Italiaans.

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit.