De Schemerzone: van vervreemding naar verbondenheid

U bent hier

Home > De Schemerzone: van vervreemding naar verbondenheid

Gesprekken over de actualiteit

Wanneer

ma, 24/06/2019 - 17:00 - 18:30
Voeg toe aan kalender2019-06-24 17:00:002019-06-24 18:30:00GMT+01:00De Schemerzone: van vervreemding naar verbondenheidWandelweg 11 8500 Kortrijk

Waar

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardtarief - 0.00

Code: 198606

Het woord 'vervreemding' is overal tegenwoordig: het gevoel dat 'de vreemde' onze plaats inneemt, of nieuwe Belgen die zich thuisloos en vervreemd voelen van de plek waar ze wonen. Tegelijk voelen we ons vervreemd van de politiek - we brengen massaal proteststemmen uit -, we zijn vervreemd geraakt van de natuur, van onze planeet, van ons voedsel, van ons eigen lichaam... 

Kortom, het lijkt alsof we van alles vervreemd zijn.


Wat is dat eigenlijk: vervreemding? Is het het contact verliezen met de wereld om je heen? Ligt het aan de mondialisering? Of aan de steeds sneller evoluerende technologie? Wat kunnen we er aan doen? Journaliste Hind Fraihi suggereert: "We moeten de vervreemding ontvreemden. We leven niet in aparte werelden, dit ís de wereld en die is gemengd. Zoals ook mensen geen hokjes zijn, maar meerdere laagjes." Is een betere verbondenheid met de wereld om ons heen de oplossing? En hoe doe je dat dan?


In 'De schemerzone' gaan we maandelijks met elkaar in gesprek over een actueel thema. Een academische of ideologische discussie is niet de bedoeling, wel een uitwisseling van ervaringen en visies, standpunten en invalshoeken.

Partner:

Open Deur

Over de begeleiding:

Maarten Vanhee is stafmedewerker bij Vormingplus MZW. Hij studeerde geschiedenis in Leuven. Bij Vormingplus is hij bezig met de thema's 'Kunst & Cultuur' en 'Maatschappij & Milieu'. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de communicatie en eindredacteur van het 3-maandelijkse tijdschrift.

Hij raakt door het dolle heen van muziek, film en literatuur, geschiedenis en cultuur, en kalmeert vervolgens in de tuin, met vrijwilligerswerk in een boekhandel en het leren spreken van Italiaans.

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit.