De Schemerzone: Hoe gaan we zorgzaam om met het levenseinde?

U bent hier

Home > De Schemerzone: Hoe gaan we zorgzaam om met het levenseinde?

Gesprekken over de actualiteit

Wanneer

vr, 21/02/2020 - 19:00 - 20:30
Voeg toe aan kalender2020-02-21 19:00:002020-02-21 20:30:00GMT+01:00De Schemerzone: Hoe gaan we zorgzaam om met het levenseinde?Scharestraat 20 8800 Roeselare

Waar

vzw K-TROLLE
Scharestraat 20
8800 Roeselare

Prijzen

Standaardtarief - 0.00

 

Tijdens het recente euthanasieproces kwamen veel méér vragen naar boven dan enkel de schuldvraag van de artsen die de euthanasie van Tine Nys hadden uitgevoerd. Belangrijke vragen onder meer over de 20 jaar oude euthanasiewet. Voor- en tegenstanders lijken het er over eens te zijn dat de euthanasiewet in ons land zwakke punten vertoont en onvolledig is. Het debat is gevoerd in de rechtszaal, maar hoe moet het nu verder? 

Fundamenteel gaat het om de vraag hoe een zorgzame samenleving omgaat met het levenseinde, of de vraag hoe ze omgaat met de wens om het leven te beëindigen. 

Tijdens deze Schemerzone willen we ons daar op focussen. Hoe spreken we anno 2020 over leven en dood? Wanneer is een leven voltooid? Heeft iedereen het recht om zelf te beslissen wanneer zijn leven voltooid is? Wat is ondraaglijk lijden?

In 'De schemerzone' gaan we maandelijks met elkaar in gesprek over een actueel thema. Dat thema leggen we 2 weken op voorhand vast. Een academische of ideologische discussie is niet de bedoeling, wel een uitwisseling van ervaringen en visies, standpunten en invalshoeken, met een afwisselende methodiek.

Partner:

vzw K-TROLLE

Over de begeleiding:

Rie Vanduren is stafmedewerker bij Vormingplus MZW. Ze ontwikkelt en begeleidt vormingstrajecten voor mensen in (kans-)armoede. Ze tracht ook aandacht te wekken voor de problematiek van armoede bij het brede publiek. Rie begeleidt ook cursussen zoals 'Lichaam, bron van levenswijsheid'. Ze studeerde pedagogische wetenschappen en is actief emotioneel lichaamstherapeut. Haar dada is mensen ‘echt’ ontmoeten, bewuster in het leven staan, stilte en rust bewaren (o.a. via meditatie) midden in de chaotische wereld.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar