De mens als wegwerpwerker

U bent hier

Home > De mens als wegwerpwerker

Hedendaagse filosofie Waregem

Wanneer

di, 26/03/2019 - 20:00 - 22:00
Voeg toe aan kalender2019-03-26 20:00:002019-03-26 22:00:00GMT+01:00De mens als wegwerpwerkerSchakelstraat 8 8790 Waregem

Waar

Cultuurcentrum De Schakel
Schakelstraat 8
8790 Waregem

Prijzen

Standaardtarief - 7.00

15€ voor 3 avonden Hedendaagse filosofie Waregem, (HVV-leden gratis).

Code: 198195

Elke dag lezen we in de kranten en horen we in de media over de globalisering en de mogelijke gevolgen voor ieder van ons. We worden om de oren geslagen met termen als 'anti-globalisering', 'anders-globalisering', 'nieuw nationalisme', 'patriottisme' en 'identiteit'. Maar wat betekent dat concreet voor de jongeren op zoek naar werk?


Dat heeft Herman Loos aan den lijve ondervonden toen hij in 2011 naar het zuiden van Frankrijk trok in de hoop de Belgische ‘ratrace’ te verlaten. Al gauw ondervond hij dat zijn diploma er niet veel waard was en sukkelde hij van het ene klusje in het andere. Hij werd – in zijn eigen woorden – een ‘wegwerkwerknemer’, die keihard werkte voor een hongerloontje, vaak zonder de zekerheid of hij de week daarna weer welkom was. De werkelijkheid van de flexwerker openbaarde zich. De façade van het aanleren van nuttige vaardigheden in een callcenter tewerkgesteld door de Franse VDAB tot de lichtheid van dozen plooien werden er doorprikt.


Op zijn CV prijkt nu, na medewerker aan de KU Leuven, ook ganzenpluimer, ophaler van gevogelte, podiumbouwer, elektricien, wijngaardsnoeier, thuisleerkracht, magazijnier, schilder-plamuurder, rekkenvuller en installateur van elektronische etiketten. Zijn wedervaren en analyse heeft hij onlangs beschreven in een meeslepend boek: 'Menselijke grondstof - over leven op de bodem van de Europese arbeidsmarkt'.


Praktische info:

Kaarten kunnen ook de avond zelf aan de deur gekocht worden.

Inschrijven bij

Cultuurcentrum De Schakel
Tel:
056/621340
E-mailadres:

Partner:

Humanistisch Vrijzinnige Vereniging
Cultuurcentrum De Schakel

Over de begeleiding:

Herman Loos is socioloog, was medewerker aan de KU Leuven en schreef voor MO* en Apache voor hij naar Frankrijk vertrok. Momenteel is hij docent aan de hogeschool Odisee te Brussel en de AP-hogeschool te Antwerpen.

Trefwoorden: Arbeid, Economie
Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info