De diefstal van de eeuw

U bent hier

Home > De diefstal van de eeuw

Keynote Jan Walraven (Apache)

Wanneer

di, 12/11/2019 - 19:00 - 19:50
Voeg toe aan kalender2019-11-12 19:00:002019-11-12 19:50:00GMT+01:00De diefstal van de eeuwOverleiestraat 15 /A 8500 Kortrijk

Waar

VC Mozaïek
Overleiestraat 15 /A
8500 Kortrijk

Prijzen

Gratis - 0.00

 

Weet je het al? Je wordt gevolgd, geanalyseerd, verhandeld, en gebruikt. De persoonlijke gegevens die bedrijven als Google en Facebook op grote schaal verzamelen, worden ingezet om te beïnvloeden wat we doen, wat we kopen en zelfs op wie we stemmen. Google en Facebook zijn nog maar het topje van de ijsberg. Innovatieve huizen en smart cities bieden ongelooflijke mogelijkheden, maar zoals ze nu worden uitgerold gaan ze ten koste van onze privacy en onze keuzevrijheid.

Apache-journalist Jan Walraven legt uit hoe onze privacy op grote schaal geschonden wordt zodat een steeds kleiner clubje bedrijven steeds rijker kan worden. Je persoonlijke data worden verhandeld, geanalyseerd en tegen jou gebruikt. We zijn proefkonijnen zonder het te beseffen.

Jan Walraven dompelt je op een toegankelijke manier onder in de ‘brave new world’ van het datakapitalisme. Hij neemt je mee in een wereld van tracking pixels, kredietscores, bevooroordeelde algoritmes en slinkse beïnvloeding. Je krijgt vragen voorgeschoteld die het cliché ‘ik heb niets te verbergen’ helemaal aan diggelen zullen slaan. Hij toont tegelijk dat we er ons niet bij neer hoeven te leggen.

Na de lezing kan je nog vragen stellen aan Jan Walraven tijdens de Q&A-sessie (20u-20u40).

Partner:

Bibliotheek Kortrijk
VC Mozaïek
Amnesty International Kortrijk

Over de begeleiding:

Jan Walraven behoort sinds 2015 tot het team van diepgravende journalisten van Apache, waar hij de nieuwe dataeconomie tegen het licht houdt. Hij legt de mogelijkheden en risico’s van baanbrekende technologieën bloot en brengt de maatschappelijke impact van disruptieve nieuwe technologiebedrijfjes in kaart.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.