De Afzonderlingen: Ton Lemaire

U bent hier

Home > De Afzonderlingen: Ton Lemaire

Wanneer

ma, 25/03/2019 - 19:30 - 22:00
Voeg toe aan kalender2019-03-25 19:30:002019-03-25 22:00:00GMT+01:00De Afzonderlingen: Ton LemaireWandelweg 11 8500 Kortrijk

Waar

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardtarief - 10.00
Sociaal tarief - 5.00
Studententarief - 5.00

Code: 198255

‘Kluizenaars zijn gouddelvers, ze maken de kern van het leven zichtbaar,’ zo stelt filosoof Jan-Hendrik Bakker onomwonden. Want wie zich terugtrekt uit de wereld, doet dit vaak om zich te bezinnen op de fundamentele waarden van het bestaan. In die zin vertegenwoordigt de figuur van de reiziger of kluizenaar een bijzondere, radicale vorm van individualisme. Die staat haaks op het moderne individualisme dat vooral door economische waarden wordt bepaald.


Al bijna dertig jaar leeft de Nederlandse cultuurfilosoof en antropoloog Ton Lemaire (°1940) een eenvoudig teruggetrokken bestaan op het platteland in Midden-Frankrijk. Toen hij hiertoe in 1991 besloot, noemde hij zichzelf een ‘ecologische balling’. Sindsdien publiceert hij op regelmatige basis kritische essays. Hierin ontmaskert hij vooral de mateloze zucht naar uitbuiting, macht en welvaart van de hedendaagse westerse samenleving en de problematische verhouding tot de bedreigde natuur.


We volgen Ton Lemaire in zijn denken en behandelen een grote verscheidenheid aan onderwerpen: van wandelen en de ervaring van het landschap, over allerlei antropologische thema’s – o.a. Indianen, J.J. Rousseau en C. Lévi- Strauss – en artistieke expressie, tot de mens als symbolisch wezen en onze relatie tot plant en dier.

Over de begeleiding:

Joris Capenberghs is cultuurhistoricus en antropoloog, en is als freelance medewerker verbonden aan Waerbeke. Hij beweegt zich - als wandelaar, publicist, vertaler en curator - op het snijvlak van landschappen, erfgoed, artistieke expressie en natuurbeleving. Hij is o.a. docent bij Amarant, Vormingplus en Davidsfonds Academie.

Trefwoorden: Filosofie, Landschap
Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.