De Afzonderlingen: Bruce Chatwin

U bent hier

Home > De Afzonderlingen: Bruce Chatwin

Anatomie van de rusteloosheid

Wanneer

do, 20/12/2018 - 19:30 - 22:00
Voeg toe aan kalender2018-12-20 19:30:002018-12-20 22:00:00GMT+01:00De Afzonderlingen: Bruce ChatwinWandelweg 11 8500 Kortrijk

Waar

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardtarief - 10.00
Sociaal tarief - 5.00
Studententarief - 5.00

Code: 188090

‘Kluizenaars zijn gouddelvers, ze maken de kern van het leven zichtbaar,’ zo stelt filosoof Jan-Hendrik Bakker onomwonden. Want wie zich terugtrekt uit de wereld, doet dit vaak om zich te bezinnen op de fundamentele waarden van het bestaan. In die zin vertegenwoordigt de figuur van de reiziger of kluizenaar een bijzondere, radicale vorm van individualisme. Die staat haaks op het moderne individualisme dat vooral door economische waarden wordt bepaald.


Ruim veertig na zijn eerste opmerkelijke reisverslag blijft Bruce Chatwin (1940- ’89) tot de verbeelding spreken. Na een carrière als kunstexpert bij het Londense veilinghuis Sotheby’s en een onvoltooide opleiding als archeoloog, verlaat hij op z’n tweeëndertigste Groot-Brittannië. Hij doorkruist Afghanistan in de sporen van Alexander de Grote, vertoeft een tijd in Ivoorkust bij de nazaten van slaven, ontdekt het archaïsche Wales, trekt door het barre Siberië, het desolate Patagonië en het binnenland van Australië. In alles wat hij doet en schrijft, staat de rusteloze, nomadische natuur van de mens centraal.


Leeft in ieder van ons nog altijd de oerdrang om rond te trekken en grenzen te verleggen, zoals Chatwin stelt? We volgen deze bijzondere wereldreiziger op zijn trektochten en trachten dieper door te dringen in zijn eigenzinnige leven en werk.

Over de begeleiding:

Joris Capenberghs is cultuurhistoricus en antropoloog, en is als freelance medewerker verbonden aan Waerbeke. Hij beweegt zich - als wandelaar, publicist, vertaler en curator - op het snijvlak van landschappen, erfgoed, artistieke expressie en natuurbeleving. Hij is o.a. docent bij Amarant, Vormingplus en Davidsfonds Academie.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.