Brussel en het jonge België: Het Wiertzmuseum en het Leopoldspark

U bent hier

Home > Brussel en het jonge België: Het Wiertzmuseum en het Leopoldspark

Wanneer

za, 17/10/2020 - 09:45 - 16:00
Voeg toe aan kalender2020-10-17 09:45:002020-10-17 16:00:00GMT+01:00Brussel en het jonge België: Het Wiertzmuseum en het Leopoldspark62 Vautierstraat 1050 Elsene

Waar

Wiertz Museum
62 Vautierstraat
1050 Elsene

Prijzen

Standaardtarief - 30.00

 

Het Wiertzmuseum is een weinig gekende Brusselse parel. Het was ooit het atelier van schilder, beeldhouwer en schrijver Antoine Wiertz (1806-1865). Na een opleiding aan de Antwerpse academie, in Parijs en Rome, waar hij onder meer de werken van de Franse kunstschilders Géricault en David bestudeerde, keerde hij in 1837 terug naar Luik en vanaf 1845 vestigde hij zich definitief in Brussel. De Belgische staat zorgde voor een atelier. Als tegenprestatie diende Wiertz zeven monumentale historische stukken af te leveren voor het piepjonge België. Ook Hendrik Conscience woonde vanaf 1868 in het huis, tot aan zijn dood in 1883. Het werk van Wiertz ademt één en al hoogdravende, spectaculaire en donkere romantiek uit. Hij adoreerde Rubens en verbond zijn zwier met donker symbolisme en zelfs surrealisme. Rops, Magritte en Broodthaers bewonderden deze groteske grootvader. Het kolossale atelier baadt in diezelfde atmosfeer. Het is een ongeschonden reliek uit de vroege negentiende eeuw.

In de namiddag verkennen we de buurt van het Leopoldspark. In 1851 besliste burgemeester Buls om op deze middeleeuwse site de eerste grote mondaine zoo van het land te huisvesten. Architecten Balat en Fuchs tekenen daarvoor een Engels landschapstuin. In een kleine serre werden hier voor het eerst de reuzenwaterlelies getoond, die nu nog in Meise groeien. Na een kwarteeuw van openluchtactiviteiten met exotische fauna en flora ging het geheel failliet. De stad doopte het om tot Leopoldspark n.a.v. de 50e verjaardag van België. De staat beslist om langs de siertuin het museum voor natuurwetenschappen op te richten in een ongebruikt klooster. In 1905 kreeg dat uitbreiding met de befaamde Iguanadon-skeletten. De industriëlen Solvay en Héger zagen in de plek een ware ‘Cité de la Science’. De Solvaybibliotheek werd opgetrokken en er kwamen instituten voor fysiologie en tandheelkunde. Even werd zelfs overwogen om de ULB integraal naar hier te verhuizen. De komst van het Europees parlement maakt van deze buurt een plek van wereldbelang. Het eigenlijke halfrond kwam binnen de perimeter van het park. Vanaf 2016 werd het landschappelijke gedeelte opgewaardeerd. Dichtbij liggen het Luxemburgplein en het Jourdanplein, waar Agela Merkel wel eens een frietje steekt bij ‘Maison Antoine’. 

Kunsthistorica en gids Machteld De Schrijver van Culturama begeleidt ons zowel in het Wiertzmuseum als het park.

Praktische info:

Voormiddag: museumbezoek + na een korte pauze met eigen, vrije lunch, aansluitend becommentarieerde parkwandeling

Inschrijven bij

Cultuurcentrum Gildhof
Tel:
051/428220

Partner:

Cultuurcentrum Gildhof

Over de begeleiding:

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info