Broodje ARhus: Sneller, Hoger, Sterker

U bent hier

Home > Broodje ARhus: Sneller, Hoger, Sterker

Sportarts Jan Verstuyft over gebruik en bestrijding van prestatieverbeterende middelen

Wanneer

do, 27/09/2018 - 12:15 - 13:15
Voeg toe aan kalender2018-09-27 10:15:002018-09-27 11:15:00UTCBroodje ARhus: Sneller, Hoger, SterkerDe Munt 8 8800 Roeselare

Waar

Kenniscentrum ARhus
De Munt 8
8800 Roeselare

Prijzen

Standaardtarief - 7.00

(€3,5 met vrijetijdspas)

Code: 188073

Citius, Altius, Fortius… Sneller, Hoger, Sterker

Het streven naar betere prestaties in de sport (en ook daarbuiten) bestaat als sinds mensenheugenis. Reeds in het oude Griekenland en bij de Chinezen werden allerlei voedingsstoffen en kruiden gebruikt om het fysieke prestatievermogen te verbeteren.

Ook in de moderne sportbeweging werd en wordt er constant gezocht naar allerlei middelen en methoden om beter te presteren. In deze zoektocht maken sportbeoefenaars en hun begeleiders handig gebruik van nieuw verworven wetenschappelijke kennis op vele vlakken (fysiologie, trainingsleer, voeding, biochemie, biomechanica, farmacologie…).

Het is dan ook niet verwonderlijk dat nieuw ontwikkelde geneesmiddelen en medische technieken zeer snel hun intrede deden in de sport. En naarmate het winnen en de daaraan verbonden voordelen (prestige, media-aandacht, sociale status, sponsorcontracten, …) belangrijker werden, werd ook de verleiding voor sporters en hun omgeving groter. Dit leidde zeer snel tot ongebreideld en overmatig gebruik van allerlei substanties, zonder dat daarbij rekening werd gehouden met de mogelijk schadelijke neveneffecten. Er vielen doden op het sportveld, wat 50 jaar geleden uiteindelijk de aanzet was voor het uitvaardigen van de eerste wetten en regelementen, en het doorvoeren van controles.

Intussen is er op het vlak van preventie en bestrijding van doping een hele weg afgelegd. Tijd dus om even terug te blikken, en vanuit de ervaringen uit het verleden een blik op de toekomst te werpen.

Inschrijven bij

Kenniscentrum ARhus
Tel:
051/691800
E-mailadres:

Partner:

Kenniscentrum ARhus

Over de begeleiding:

Dr. Jan Verstuyft is licentiaat Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie, sportarts, lid van de Raad van Bestuur van het BOIC en vader van Olympische triatlete Katrien Verstuyft.

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info