Breng de Barakken in beeld - fotocursus

U bent hier

Home > Breng de Barakken in beeld - fotocursus

In het kader van BarakFutur

Wanneer

za, 09/06/2018 - 09:00 - 12:00
zo, 24/06/2018 - 10:00 - 12:00
za, 07/07/2018 - 10:00 - 12:00
Voeg toe aan kalender2018-06-09 07:00:002018-06-09 10:00:00UTCBreng de Barakken in beeld - fotocursusRijselstraat 135 8930 Menen2018-06-24 08:00:002018-06-24 10:00:00UTCBreng de Barakken in beeld - fotocursusRijselstraat 135 8930 Menen2018-07-07 08:00:002018-07-07 10:00:00UTCBreng de Barakken in beeld - fotocursusRijselstraat 135 8930 Menen

Waar

El Greco
Rijselstraat 135
8930 Menen

Prijzen

Standaardtarief - 15.00
Sociaal tarief - 7.50

mensen met vervangingsinkomen of houder van een studentenkaart

Studententarief - 7.50
UiTPAS kansentarief - 3.00

mensen met een verhoogde tegemoetkoming

Code: 187826

Mogen we je als fotograaf warm maken voor iets heel fijns en bijzonders? Een ferme uitdaging, volledig 'out of the box'? Voor het project BarakFutur zijn we op zoek naar enthousiaste fotografen die verhalen uit de bijzondere buurt De Barakken (Menen) willen schrijven...met hun foto's. 

Wil je als fotograaf de uitdaging aangaan om verhalen uit de Barakken te verbeelden met je foto’s?
Wil je deel uitmaken van het boeiende project BarakFutur?
Ben je benieuwd naar de reacties van de oorspronkelijke schrijver van het verhaal?
Kijk je er naar uit om jouw foto’s te tonen tijdens het toonmoment ‘We brengen de Barakken in beeld’ (begin juli ‘18)?

Waarover gaat het?
Permanent Geheugen van de Barakken

Het project BarakFutur laat de geschiedenis van de wijk de Barakken (Menen) evolueren tot een Permanent Geheugen van de Barakken

Hiermee gaan we in op het unieke wezen van de Barakken: een levendige en superdiverse, sociaal heel broze en bijzondere buurt, met veel uitdagingen en kansen. We gaan op zoek naar verhalen die bij iedere Barakkenaar aanwezig zijn: oude en nieuwe verhalen, generaties lang overgeleverd, of persoonlijke verhalen van nieuwe bewoners. Verhalen waar de grote historische evoluties verweven zijn met de ‘petite histoire’ van elke individuele bewoner van deze wijk. Zo laten we via dit levende erfgoed dat bij iedere Barakkenaar aanwezig is, het Permanente Geheugen van de Barakken groeien.

En hier... kom jij als fotograaf letterlijk in beeld.

  • Praktijkgerichte cursus Breng de Barakken in beeld (9 juni - 9u tot 12u)

​Je krijgt tips en tricks aangereikt om een verhaal met woorden om te zetten naar een verhaal met beelden. Het accent bij de cursus ligt op de zoektocht naar de verschillende mogelijkheden om dit te doen. De technische aspecten worden ook behandeld, maar vooral als hulpmiddel om de beoogde beelden te realiseren. In het tweede deel van de cursus ga je aan de slag met de verhalen uit de Barakken, en bedenk je in groep mogelijke creatieve manieren om de geschreven verhalen om te zetten naar verhalen met beelden.

Je krijgt een uniek verhaal mee als huiswerk, en wie weet worden jouw foto's opgenomen in de expo 'We brengen de Barakken in beeld' begin juli. (datum later te bepalen)

  • Huiswerk (van 9 juni tot 24 juni)

Tussen 9 en 24 juni krijg je de tijd om het verhaal uit de Barakken naar beeld te vertalen. Je tien beste beelden worden bij docent Koen Moerman ingediend vóór 24 juni. Je voegt er ook een uitgeschreven reflectie/motivatie aan toe. Tijdens het huiswerk is een intensieve opvolging van de deelnemers door Koen Moerman voorzien. 

  • Reflectiemoment (24 juni - 10u tot 12u)

Een jury, bestaande uit Barakkenaars en Koen Moerman, zal de foto’s beoordelen en een selectie maken voor het toonmoment ‘We brengen de Barakken in beeld’ in juli (exacte datum wordt later bepaald). Er volgt een nabespreking en reflectie door Koen Moerman op de ingediende beelden, en een motivatie van de uiteindelijke selectie.

Meer info

BarakFutur is een initiatief van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen en Vormingplus MZW, in samenwerking met de bewonersgroep De Barakkenaars, Centrum voor Stedelijke Acupunctuur en het El Greco collectief, Erfgoed ZuidWest, CC De Steiger, de Stad(sdiensten) Menen, en diverse andere partners die actief zijn binnen de Barakken. 

Door gebruiker toegevoegde afbeelding

Praktische info:

Voor iedereen die graag foto’s neemt, niet meer struikelt over de technische kantjes van zijn fototoestel en/of smartphone en vooral voor iedereen die graag deel wil uitmaken van het boeiende project BarakFutur!

Meebrengen: je eigen fototoestel of smartphone met opgeladen batterij.

Partner:

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Centrum voor Stedelijke Acupunctuur
Samenlevingsopbouw Barakken Menen
Erfgoed zuidwest

Over de begeleiding:

KOen Moerman, visueel kunstenaar, is actief als videast, fotograaf en (audio-visuele) installatie-kunstenaar. Naast zijn eigen artistiek parcours bouwde hij ook een loopbaan uit via originele video-opdrachten en workshops.

Hij presenteerde ondermeer werk bij vzw wit.h Kortrijk, cc De Spil Roeselare, kunstencentrum Buda Kortrijk,
Festival van Vlaanderen Kortrijk, Kunstenfestival Watou,....

De laatste jaren is Moerman vooral geboeid door artistieke mengvormen, waar zijn visuele ideeën een dialoog aangaan met andere kunstvormen, van podiumprojecten tot land-art.
Zo werkte hij projecten uit samen met ondermeer Wim Opbrouck (aus der tiefe), het Spectra Ensemble (bezet), Martha Schwartz (secret gardens) en verschillende internationale choreografen als Olga Mesa, Zoë Knights en Andros Zins-Browne.

Kurt Declercq is projectmedewerker bij Vormingplus MZW. Hij studeerde maatschappelijk werk aan 'den' Ipsoc in Kortrijk en bouwde de voorbije jaren zijn multifunctionele werkervaring op binnen de sector voor personen met een beperking: eerst bij groep Ubuntu, en later als projectmedewerker binnen het Vlaamse Steunpunt Expertisenetwerken. Kurt neemt bij Vormingplus diverse projecten onder zijn hoede. 'Tot ergens onderweg’ luidt zijn motto, steeds curieus en op zoek naar verhalen en passies van mensen en evoluties in de samenleving. Muziek, theater,... en het zich sociaal engageren zijn belangrijke codewoorden.

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit.