Boterhammen in de bib: Prof. M. Martens 'Van Eyck, een optische revolutie'

U bent hier

Home > Boterhammen in de bib: Prof. M. Martens 'Van Eyck, een optische revolutie'

Wanneer

do, 29/04/2021 - 12:15 - 13:15
Voeg toe aan kalender2021-04-29 12:15:002021-04-29 13:15:00GMT+01:00Boterhammen in de bib: Prof. M. Martens 'Van Eyck, een optische revolutie'Lakenmarkt 9 8700 Tielt

Waar

Bibliotheek Tielt
Lakenmarkt 9
8700 Tielt

Prijzen

Standaardtarief - 2.50

2,5€ (vooraf inschrijven, soep en koffie inbegrepen)

 

"Als ich can" schreef Jan Van Eyck wel eens naast zijn naam op z’n panelen. En hoe hij kon… Met deze figuur deed de zelfbewuste kunstenaar als scheppend individu zijn intrede in de Lage Landen. De restauratie van het Lam Gods was aanleiding voor het Van Eyck-jaar. De tentoonstelling in Gent zou het orgelpunt zijn. Helaas moest die door de passage van het virus vroegtijdig sluiten.

Wie was dat unieke genie, en hoe zat het met de broers Jan en Hubert? En wat was nu zijn of hun verbluffende belang, dat aanleiding gaf tot de terechte titel ‘Een optische revolutie’? In ieder geval slaagde(n) deze schilder(s) er als geen ander in om materialen, stofbehandeling, ruimtes en licht zo spitsvondig en vaardig weer te geven, dat velen zijn werk/hun beschouwen als een klein wereldwonder.

Prof. Dr. Maximiliaan Martens (UGent) licht zijn belang toe: als kunstenaar-geleerde die klassieke auteurs las en op de hoogte was van geometrie. Die de techniek van de olieverfschilderkunst optimaliseerde en ongekende perfectie bereikte. Die het licht wetenschappelijk onderzocht. De combinatie van deze factoren liet Van Eyck toe de werkelijkheid op een volkomen innovatieve manier weer te geven.

Inschrijven bij

Bibliotheek Tielt
Tel:
051/42 82 10
E-mailadres:

Partner:

Bibliotheek Tielt
Cultuurcentrum Gildhof

Over de begeleiding:

​Prof. dr. Maximiliaan Martens (°1960) is hoogleraar Kunstwetenschappen aan de Universiteit Gent. Hij is gespecialiseerd in de kunst van de Lage Landen in de 15de-16de eeuw. Zijn huidig onderzoek is vooral geconcentreerd op wetenschappelijke beeldvorming en beeldverwerking.
Hij coördineert het onderzoek ter ondersteuning van de restauratie van het Lam Gods aan de UGent. Hij is eveneens lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Kunsten, Klasse van de Kunsten en was co-curator van de tentoonstelling ‘Van Eyck: Een Optische Revolutie’.

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info