Berlijn, van nazibolwerk tot meest hippe hoofdstad

U bent hier

Home > Berlijn, van nazibolwerk tot meest hippe hoofdstad

Wanneer

do, 07/02/2019 - 19:30 - 21:30
Voeg toe aan kalender2019-02-07 19:30:002019-02-07 21:30:00GMT+01:00Berlijn, van nazibolwerk tot meest hippe hoofdstadWandelweg 11 8500 Kortrijk

Waar

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardtarief - 10.00

€ 8 voor leden van vtbKultuur Kortrijk.

Studententarief - 5.00
Sociaal tarief - 5.00

Code: 198207

Berlijn als metafoor voor onze geschiedenis. Berlijn heeft alles meegemaakt: de naziterreur in de jaren ’30 en tijdens de tweede wereldoorlog, de koude Oorlog na 1945 en de bouw van de Muur, het uiteenvallen van het Oostblok, en tenslotte de heropleving in de jaren ’90. Dit maakt Berlijn tot de perfecte metafoor voor de Europese geschiedenis van de tweede helft van de 20° eeuw.


De causerie in woord en beeld geeft een overzicht van de gebeurtenissen sinds de jaren ’30 tot heden:

  • De machtsovername van Hitler en de oorlogsjaren;
  • De splitsing van Europa in twee machtsblokken, oost en west;
  • De impact van de Muur op het dagelijkse leven in Berlijn – zowel voor de zogenaamde ‘Ossies’ als voor de West-Berlijners.
  • En tenslotte die Wende, met de val van de Muur en de transformatie van Berlijn tot een trendy hoofdstad, met een dynamiek die wellicht uniek is.


Berlijn laat uiteindelijk ook toe een aantal fundamentele vragen te stellen – ethische en andere. Het is al te gratuit als buitenstaander aan de zijlijn een vrijblijvend oordeel te vellen. Berlijn zet immers aan tot zelfreflectie én tot bescheidenheid. Wat zouden wij - wat zou elk van ons gedaan hebben onder de criminele terreur van het naziregime? Hoe zou u gereageerd hebben op de bouw van de Muur die de stad als een houtblok in twee klieft? Zou u de sprong naar het westen gewaagd hebben, toen de werken aan de Muur nog in de beginfase waren en vluchten nog mogelijk was? Wanneer beslist iemand have en goed, familie en vrienden achter te laten, wetende dat het wellicht een definitieve en onomkeerbare beslissing kan zijn?


En dit brengt ons onvermijdelijk tot een aantal actuele thema’s die onze nieuwsberichten dagelijks beheersen. Zo is Berlijn ook een metafoor voor onze hedendaagse maatschappij en de complexe uitdagingen waar die mee geconfronteerd wordt.


Tip: op zaterdag 26 januari brengen we een geleid bezoek aan de tentoonstelling 'Berlijn 1912-1932' in Brussel. Deze tentoonstelling belicht Berlijn als kosmopolitische grootstad in de jaren '20 van de vorige eeuw (klik hier voor meer info).

Partner:

VtbKultuur Kortrijk

Over de begeleiding:

Trefwoorden: Geschiedenis, Stad
Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.