ARhumenten: aperitiefgesprekken in Roeselare

U bent hier

Home > Nieuws > ARhumenten: aperitiefgesprekken in Roeselare

De start van een nieuw werkjaar belooft bij Vormingplus ook enkele nieuwe projecten, ideeën waar we de voorbije maanden op gekauwd hebben en die we nu graag voorstellen.

Een van die programma’s uit de nieuwe lichting is de lezingenreeksARhumenten in Roeselare, in samenwerking met (de titel verraadt het al) Kenniscentrum ARhus en – voor het eerst – boekhandel De Zondvloed.

Enkele vragen ter verduidelijking aan Jan Timmerman, stafmedewerker bij Vormingplus.

 

Waarom deze nieuwe lezingenreeks?

"Vormingplus heeft momenteel met o.a. Broodje ARhus en de Digidokter-zaterdagochtenden een heel goede samenwerking met het Roeselaarse kenniscentrum ARhus. Ik vind het zelf een verademing om rond te neuzen in de bib en me te laten verleiden door al die boekentitels, ik kan me er helemaal in verliezen, maar het is even zeer bedwelmend. Ik kan duizelen om zoveel schoonheid en interessant onderzoek. Deze lezingenreeks is een andere manier om aan die verzamelde kennis leven te geven. Als je weet dat op zondagmorgen om en bij de 1000 mensen ARhus bezoeken is dat ook een uitgelezen kans om publiek en auteurs samen te brengen. Tijdens ARhumenten zetten we een auteur centraal en bieden die een schitterend kader om daar zijn werk of onderzoek aan een ruim publiek voor te stellen."

 

Waarin verschilt ARhumenten met de maandelijkse middaglezingen Broodje ARhus?

"De ARhumenten-ochtenden vinden (meestal) plaats op zondagochtend. We noemen het ook wel aperitiefgesprekken. We hopen op zondagochtend ook wat van de relaxte sfeer kunnen geven, maar tegelijk boeiende gesprekken te kunnen voeren voorbij de waan van de dag. Daarnaast willen we ook actuele thema's waarvoor we de tijd nemen aan bod laten komen."

 

Naar welke lezing kijk je zelf het meest uit?

"Ze zijn natuurlijk allemaal interessant (lacht). Bernard Dewulf is een van de grootste stilisten uit ons taalgebied. Hij was destijds een wat minder bekend dichter, maar sinds hij columnist was bij De Morgen kon je over zijn schouder meekijken naar die heerlijke dagelijkse taferelen die hij schetste over zijn gezin en het wel en wee in de wereld. Altijd met een zekere weemoedigheid, maar ook met veel mildheid om 'de dingen die voorbijgaan'. Zijn bekroonde 'Kleine dagen' was zijn definitieve doorbraak, Bernard Dewulf is voor mij een genre apart, ik ben heel benieuwd om hem bezig te horen. En het is voor mij ook een voorproefje op zijn verschijning op de Dag van de Stilte op 24 oktober in Kortrijk.

Roeselarenaar Geert Van Coillie verstaat de kunst om complexe vragen heel helder en aantrekkelijk voor te stellen. Ik denk dat het een zegen is om die man als leraar te hebben (nvdr aan het Klein Seminarie Roeselare). Zijn onderwijservaring zal er ook niet vreemd aan zijn dat hij zgn. hoge en lage cultuur weet te verbinden. Ik ben benieuwd wat hij o.a. over de vluchtelingen te vertellen heeft in zijn 'Kleine filosofie van de grens'.

Thomas Siffer is voor mij zelf een beetje een verrassing in deze reeks, bien étonnés de se trouver ensemble, maar het schijnt een man met een verhaal te zijn. Hij heeft alleszins een merkwaardige carrièreswitch gemaakt en zijn interviews uit de Laars in De Standaard zijn steevast eye-openers.

Daarnaast zijn we nog in gesprek met een aantal auteurs, waarvan ik hoop dat we ze naar Roeselare krijgen."

 

Programma voorjaar 2016: