Afrikaanse denkers

U bent hier

Home > Afrikaanse denkers

Bestaat Afrikaanse filosofie?

Wanneer

wo, 05/06/2019 - 19:30 - 22:00
Voeg toe aan kalender2019-06-05 19:30:002019-06-05 22:00:00GMT+01:00Afrikaanse denkersWandelweg 11 8500 Kortrijk

Waar

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
Wandelweg 11
8500 Kortrijk

Prijzen

Standaardtarief - 10.00
Sociaal tarief - 5.00
Studententarief - 5.00

Code: 198414

Afrikaans denken wordt vaak voorgesteld als één denkbeweging die plaats zou maken voor elementen waaraan het de Westerse filosofie ontbeert. Sommigen meenden dat er een soort collectieve ‘filosofie’ aan de basis lag van het ‘Afrikaanse denken’. Senghor bv. stelde dat er een globaal Afrikaans denken zou zijn: 'la raison est hélène, l’émotion est nègre', is de basis van zijn négritude-beweging. 

Deze idee ligt goed in de markt in het Westen, omdat het aansluit bij nogal wat literatuur over het ‘mysterieuze’ en het ‘magische’ Afrika. Het duwt echter Afrikaanse filosofie en Afrikaanse filosofen in

een exotische, naturalistische hoek en doet afbreuk aan de enorme verscheidenheid aan tradities en opvattingen over wat ‘filosofie’ kan zijn voor Afrika.


Het zijn Afrikaanse filosofen zelf die waarschuwen voor het dubbelzinnige gebruik van het begrip filosofie, alsof ‘filosofie’ in Afrika wat anders zou zijn dan in Europa.


In deze lezing krijg je een introductie in de positie van enkele Afrikaanse filosofen ten aanzien van deze kwestie. We noemen alvast enkele namen in historische volgorde: Augustinus (!), W. Amo, Zera Jakov, Tierno Bakar, A. Kagame, Houtondji, Eboussi-Boulage, M. Towa, V.Y. Mudimbe, Kwasi Wiredu, Odera Oruka, Gyekye, A. Mbembe, S.B. Diagne, Ramose, S. Oluwole, K.A. Appiah, …

Over de begeleiding:

Herman Lodewyckx is gastdocent Afrikaanse Filosofie aan de Faculteit voor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen en Humanisme, Antwerpen (in partnership met Vrije Universiteit Brussel). Hij was professor filosofie in Congo. Hij doceerde over 'Afrikaanse Filosofie' in Nederland, Vlaanderen en Mozambique. Hij was docent 'Ethiek' en 'Religie, zingevingen levensbeschouwing' aan KHBO.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.