Persoon en Relatie

Wanneer ouders het te goed willen doen

Wanneer ouders het te goed willen doen

"Wanneer ouders het te goed willen doen", zo staat onder de foto van een huilende peuter op de cover van het gloednieuwe weekblad van De Standaard. Ondertitel: geluk kan uw kinderen schaden.

De auteur toetst het ophefmakende artikel van de Amerikaanse psychologe Lori Gottlieb in 'The Atlantic' aan de ervaringen en visies van psychotherapeuten, kinder- en jeugdpsychologen en professoren. Zij stelt immers: “net omdat we onze kinderen verhinderen om ongelukkig te zijn verhinderen we ze om later gelukkig te worden. Als ouder doen we er alles aan om ons kind te behoeden voor ieder gevoel van frustratie, angst of ontgoocheling. Met als enig resultaat dat die hele zwik hen in het gezicht ontploft zodra ze volwassen zijn”.

Deskundigen in hun behandelpraktijk en onderzoekers merken inderdaad dat veel ouders zeer sterk gefocust zijn op hun kinderen, ze kost wat kost gelukkig willen zien, het kind zich optimaal willen laten ontwikkelen en zich daarvoor richten op inzichten uit de ontwikkelingspsychologie. De visie ‘te gelukkige kinderen, ongelukkige volwassenen’ herkennen zij inderdaad, of toch in ieder geval bij de middenklasse-gezinnen.

Het probleem is de uiting van een tendens in de samenleving: de hele maatschappij lijkt geobsedeerd door het kind vanuit de idee van ‘de maakbare mens’. Dus moeten we als ouders alles inzetten op een optimale ontwikkeling van onze kinderen en mogen we niet falen!

Ook Opvoedingswinkels en alle initiatieven rond opvoedingsondersteuning zijn  een illustratie van deze tijdsgeest. Daarom heeft Vormingplus Professor Stefan Ramaekers uitgenodigd voor een  kritische reflectie over opvoeden in onze huidige samenleving. Op woensdag 14 december houdt hij een  presentatie over de eigentijdse eisen die aan ouderschap gesteld worden. Wanneer is goed goed genoeg? Voor meer info over deze voordracht of om in te schrijven klik hier.

Wil je ondertussen meer lezen over de applaus- of fopspeengeneratie, velcro-ouders en het resultaat: “ongelukkige en angstige dertigers met het narcisisme en de hulpeloosheid van een kind” dan verwijzen we naar nr. (27/8) van dS Weekblad. Op de website van De Standaard kan je het artikel momenteel nog online (in pdf-formaat) lezen.